dot
  Haptonomische Begeleiding    
         
Leren leven met....

"Ik denk dat het belangrijk is om te worden aangeraakt als je een ziek lichaam hebt".

Citaat: Bob Pinedo, oncoloog VUmc, Elsevier, 25-10-2008

Luistern naar je gevoel...
Haptonomische begeleiding is bedoeld voor mensen die al langere tijd gehinderd worden door
lichamelijke klachten,
deze onvoldoende in hun leven hebben kunnen integreren en zich daardoor niet meer in evenwicht voelen ten aanzien van hun gevoel en hun mogelijkheden om het leven goed te leven. Zij lijden aan te weinig kwaliteit van leven. In deze begeleiding staat de beleving van de klacht en de impact hiervan op de patiŽnt centraal. De haptonomische benadering maakt duidelijk waar en hoe de lichamelijke klacht de patiŽnt in zijn dagelijks handelen hindert en wat hierin goed voor hem zou zijn.

Verantwoordelijkheid nemen
Hierin ligt een appŤl op de eigen verantwoordelijkheid van de patiŽnt tot mogelijk anders omgaan met zijn klachten of herzien van zijn levenswijze. Hij leert op de meest geschikte wijze met zijn belemmeringen om te gaan om zijn psychische en fysieke balans te hervinden.

Deze begeleiding wordt vanuit mijn dertig jarige ervaring van behandeling van chronische (pijn)klachten gegeven. Zij berust naast de haptonomische begeleiding op gedragstherapeutische inzichten die zijn ontwikkeld voor met name mensen met chronische pijn en vermoeidheid, zoals die ook voorkomt bij oncologie-
patiŽnten.


Indicaties voor therapie:
  • Niet meer kunnen genieten
  • Acceptatieproblematiek
  • Verwerkingsproblematiek
  • Leren omgaan met beperkingen, zoals pijn en vermoeidheid
  • Leren onderkennen en verkennen van grenzen

page up